ISSN: 1859-1531
BAN BIÊN TẬP

Tổng biên tập
GS.TSKH. Bùi Văn Ga

Phó Tổng biên tập
GS.TS. Trần Văn Nam

Trưởng ban biên tập
PGS.TS. Nguyễn Tấn Hưng

Cơ quan Đại học Đà Nẵng
41 Lê Duẩn, TP Đà Nẵng
Trường Đại học Bách khoa
54 Nguyễn Lương Bằng, Quận Liên Chiểu, TP Đà Nẵng
Trường Đại học Kinh tế
71 - Ngũ Hành Sơn - TP. Đà Nẵng
Trường Đại học Sư phạm
459 Tôn Đức Thắng - Liên Chiểu - Đà Nẵng
Trường Đại học Ngoại ngữ
131 Lương Nhữ Hộc, Đà Nẵng
Trường Đại học Sư phạm kỹ thuật
48 Cao Thắng - Đà Nẵng
Phân hiệu ĐHĐN tại KonTum
129 Phan Đình Phùng, Kon Tum
Khoa công nghệ thông tin và tuyền thông
Hòa Quý - Ngũ Hành Sơn - Đà Nẵng
Khoa Y Dược
Hòa Quý - Ngũ Hành Sơn - Đà Nẵng
Khoa Giáo dục Thể chất
62 Ngô Sỹ Liên, Liên Chiểu, Đà Nẵng
Khoa Quốc tế
41 Lê Duẩn, Đà Nẵng
Viện Nghiên cứu & Đào tạo Việt Anh
158A Lê Lợi
Trung tâm phát triển phần mềm
41 Lê Duẩn, Tp. Đà Nẵng
Trung tâm kiểm định chất lượng giáo dục
41 Lê Duẩn, Tp. Đà Nẵng
Trung tâm ngoại ngữ
131 Lương Nhữ Hộc, Tp Đà Nẵng
Trung tâm nghiên cứu phát triển quản trị và tư vấn doanh nghiệp
71 - Ngũ Hành Sơn - TP. Đà Nẵng
Tổng: 15,303,804
IDENTIFICATION OF BIOACTIVE COMPOUNDS IN WATER EXTRACT OF SARANG SEMUT (MYRMECODIA PENDANS) BULB AND ITS POTENTIAL FOR THE INHIBITION OF HELA AND MDA-MB-231 CANCER CELLS
 Author: Phuong Lan Nguyen Tran*, Yi-Hsu Ju, Lu-Ki Ong, Thi Tran Anh Tuan
Đăng tại: Vol. 17, No. 12.1, 2019; Trang: 17-20
DOI: http://doi.org/10.31130/JST-UD2019-117E
Abstract:
Sarangsemut (Myrmecodiapendans) or ant-nest plant is a potential medicinal plant. The water extract of this plant is well-known to cure many kinds of disease including cancer. Phytochemicals present in this plant are suspected to be responsible for its health benefits. Water extract obtained at 100C and 30 min extraction shows the highest radical scavenging activity using 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH) and the highest cytotoxicity towards cervix (HeLa) and breast (MDA-MB-231) cancer cells. The water extract is fractionated using n-hexane, ethyl acetate and n-butanol. The n-butanol fraction is found to contain the highest amount of total phenolic content, DPPH scavenging and cancer cell cytotoxic activities. Identification of bioactive compounds in the n-butanol fraction is performed using high performance liquid chromatography coupled with mass spectrometry and ultraviolet detector. Forty-eight antioxidant compounds are identified in the water extract, and 37 compounds among them are reported for the first time. cytotoxic activities. Identification of bioactive compounds in the n-butanol fraction was performed using high performance liquid chromatography coupled with mass spectrometry and ultraviolet detector. Forty-eight antioxidant compounds were identified in the water extract, and 37 compounds among them were reported for the first time.
Key words: Anticancer; antioxidant; sarang semut; phenolic compounds; water extract.
Tài liệu tham khảo:
[1] Lucie Z. S. and N. P. Solich, “Analysis of phenolic compounds by high performance liquid chromatography and ultra-performance liquid chromatography”, Talanta, vol. 76, 2008, pp. 189-199.
[2] H. Madari and R. S. Jacos, “An Analysis of Cytotoxic Botanical Formulations Used in the Traditional Medicine of Ancient Persia as Abortifacients”, J. Nat. Prod., vol. 67, 2004, pp.1204-1210.
[3] J. B. Harborne and C. A. Williams, “Advances in flavonoid research since 1992”, Phytochemistry, vol. 55, 2000, pp. 481-501.
[4] L. H. Yao, Y. M. Jiang, J. Shi, F. Tomás-Barberán, N. Datta, R. Singanusong and S. S. Chen, “Flavonoids in food and their health benefits”, Plant Foods Hum. Nutr., vol. 59, 2004, pp.113-122.
[5] Y. Z. Cai, Q. Luo, M. Sun and H. Corke, “Antioxidant Activity and Phenolic Compounds of 112 Traditional Chinese Medicinal Plants Associated with Anticancer”, Life Sci., vol. 74, 2004, pp. 2157-2184.
[6] X. F. Chen, H. T. Wua, G. G. Tan, Z. Y. Zhu and Y. F. Chai, “Liquid chromatography coupled with time-of-flight and ion trap mass spectrometry for qualitative analysis of herbal medicines”, J. Pharmaceut. Anal., vol. 1, 2001, pp. 235-245.
[7] M. Jabbari and H. R. Moallem, “Effect of solute–solvent interactions on DPPH radical scavenging efficiency of some flavonoid antioxidants in various binary water–methanol mixtures”, Can. J. Chem., vol. 93, 2015, pp.558-563.
[8] T. Hertiani, E. Sasmito, Sumardi and M. Ulfah, “Preliminary study on immunomodulatory effect of Sarang-Semut tubers Myrmecodia tuberosa and Myrmecodia pendens”, Online J. Biol. Sci., vol. 10, 2010, pp. 136-141.
[9] A. Soeksmanto, M. A. Subroto, H. Wijaya and P. Simanjuntak, “Anticancer activity test for extracts of Sarang semut plant (Myrmecodya pendens) to HeLa and MCM-B2 cells”, Pak. J. Biol. Sci., vol. 1, 2010, pp. 148-151.
[10] R. E. Sanjaya, Y. T. Tedjo, A. Kurniawan, Y. H. Ju, A. Ayucitra and S. Ismadji, “Investigation on supercritical CO2 extraction of phenolic-phytochemicals from an epiphytic plant tuber (Myrmecodia pendans)”, J. CO2 util., vol. 6, 2014, pp. 26-33.
[11] A. M. Engida, N. S. Kasim, Y. A. Tsigie, S. Ismadji, L. H. Huynh and Y. H. Ju, “Extraction, identification and quantitative HPLC analysis of flavonoids from sarang semut (Myrmecodia pendan)”, Ind. Crops Prod., vol. 41, 2013, pp.392-396.
[12] A. M. Engida, S. Faika, T. B. T. Nguyen and Y. H. Ju, “Analysis of major antioxidants from extracts of Myrmecodia pendans by UV/visible spectrophotometer, liquid chromatography/tandem mass spectrometry, and high-performance liquid chromatography/UV techniques”, Food Drug. Anal., vol. 23, 2015, pp. 303-309.
[13] V. L. Singleton and J. A. Rossi, “Colorimetry of total phenolics with phosphomolybdic phosphotungstic acid reagents”, Am. J. Enol. Vitic., vol. 16, 1965, pp. 144-58.
[14] A. Torey, S. Sasidharan, L. Y. Latha, S. Sudhakaran and S. Ramanathan, “Antioxidant activity and total phenolic content of methanol extracts of Ixora coccinea”, Pharm. Biol., vol. 48, 2010, pp. 1119-1123.
[15] M. Z. Fahmi and J. Y. Chang, “Forming double layer-encapsulated quantum dots for bio-imaging and cell targeting”, Nanoscale, vol. 5, 2013, pp.1517-1528.
[16] M. Naczk and F. Shahidi, “Extraction and analysis of phenolics in food”, J. Chromatogr. A, vol. 1054, 2004, pp. 95-111.
[17] L. Q. Du, Y. X. Shen, X. M. Zhang, W. Prinyawiwatkul and Z. M. Xu, “Antioxidant-rich phytochemicals in miracle berry (Synsepalum dulcificum) and antioxidant activity of its extracts”, Food Chem., vol. 153, 2014, pp. 279-284.
[18] X. L. Tang, J. X. Liu, W. Dong, P. Li, L. Li, C. R. Lin, Y. Q. Zheng, J. C. Hou and D. Li, “The cardioprotective effects of citric Acid and L-malic Acid on myocardial ischemia/reperfusion injury”, Evid-Based Complementary Altern. Med., vol. 11, 2013, pp. 820695.
[19] N. Hounsome, B. Hounsome, D. Tomos and G. Edwards‐Jones, “Plant metabolites and nutritional quality of vegetables”, J. Food Sci., vol. 73, 2008, R48-R63.
[20] S. Khadem and R. Marles, “Monocyclic phenolic acids; hydroxy- and polyhydroxybenzoic acids: occurrence and recent bioactivity studies”, J. Molecules, vol. 15, 2010, pp. 7985-8005.
[21] B. H. Juurlink, H. J. Azouz, A. M. Aldalati, B. M. AlTinawi and P. Ganguly, “Hydroxybenzoic acid isomers and the cardiovascular system”, Nutrition, vol. 13, 2014, pp. 63.
[22] C. A. Gomes, T. G. da Cruz, J. L. Andrade, N. Milhazes, F. Borges and M. P. M. Marques, “Anticancer activity of phenolic acids of natural or synthetic origin: a structure-activity study”, J. Med. Chem., vol. 46, 2003, pp. 5395-54001.
[23] J. J. Huang, T. Paulis and J. M. May, “Antioxidant effects of dihydrocaffeic acid in human EA.hy926 endothelial cells”, J. Nutr. Biochem., vol. 15, 2004, pp.722-729.
[24] P. C. Chao, C. C. Hsu and M. C. Yin, “Anti-inflammatory and anti-coagulatory activities of caffeic acid and ellagic acid in cardiac tissue of diabetic mice”, Nutr. Metab., vol. 6, 2009, pp. 33.
[25] N. Nićiforović and H. Abramovič, “Sinapic acid and its derivatives: Natural sources and bioactivity”, Rev. Food Sci. F., vol. 13, 2014, pp. 34-51.
[26] R. W. Owen, R. Haubner, W. Mier, A. Giacosa, W. E. Hull, B. Spiegelhalder and H. Bartsch. “Isolation, structure elucidation and antioxidant potential of the major phenolic and flavonoid compounds in brined olive drupes”, Food Chem. Toxicol., vol. 41, 2003, pp. 703-717.
[27] T. Stanojković, B. Kolundžija, A. Ćirić, M. Soković, D. Nikolić and T. Kundaković, “Cytotoxicity and antimicrobial activity of satureja kitaibelii wierzb. Ex heuff (Lamiaceae)”, Dig. J. Nanomater. Biostruct., vol. 8, 2013, pp. 845-854.
[28] A. Vallverdú-Queralt, O. Jáuregui, G. D. Lecce, C. Andrés-Lacueva and R. M. Lamuela-Raventós, “Screening of the polyphenol content of tomato-based products through accurate-mass spectrometry (HPLC-ESI-QTOF)”, Food Chem., vol. 129, 2011, pp. 877-883.

BAN BIÊN TẬP

Tổng biên tập
GS.TSKH. Bùi Văn Ga

Phó Tổng biên tập
GS.TS. Trần Văn Nam

Trưởng ban biên tập
PGS.TS. Nguyễn Tấn Hưng

Cơ quan Đại học Đà Nẵng
41 Lê Duẩn, TP Đà Nẵng
Trường Đại học Bách khoa
54 Nguyễn Lương Bằng, Quận Liên Chiểu, TP Đà Nẵng
Trường Đại học Kinh tế
71 - Ngũ Hành Sơn - TP. Đà Nẵng
Trường Đại học Sư phạm
459 Tôn Đức Thắng - Liên Chiểu - Đà Nẵng
Trường Đại học Ngoại ngữ
131 Lương Nhữ Hộc, Đà Nẵng
Trường Đại học Sư phạm kỹ thuật
48 Cao Thắng - Đà Nẵng
Phân hiệu ĐHĐN tại KonTum
129 Phan Đình Phùng, Kon Tum
Khoa công nghệ thông tin và tuyền thông
Hòa Quý - Ngũ Hành Sơn - Đà Nẵng
Khoa Y Dược
Hòa Quý - Ngũ Hành Sơn - Đà Nẵng
Khoa Giáo dục Thể chất
62 Ngô Sỹ Liên, Liên Chiểu, Đà Nẵng
Khoa Quốc tế
41 Lê Duẩn, Đà Nẵng
Viện Nghiên cứu & Đào tạo Việt Anh
158A Lê Lợi
Trung tâm phát triển phần mềm
41 Lê Duẩn, Tp. Đà Nẵng
Trung tâm kiểm định chất lượng giáo dục
41 Lê Duẩn, Tp. Đà Nẵng
Trung tâm ngoại ngữ
131 Lương Nhữ Hộc, Tp Đà Nẵng
Trung tâm nghiên cứu phát triển quản trị và tư vấn doanh nghiệp
71 - Ngũ Hành Sơn - TP. Đà Nẵng
Tổng: 15,303,804