[1] A.M. Volcova, N.N.Kozushko, V.I.Makarov, Xác định tính chịu nóng và chịu hạn tương đối của các mẫu ngũ cốc bằng phương pháp gieo hạt trong dung dịch đường và sau xử lí nhiệt, NXB Leningrat (bản dịch tiếng Nga), 1984.
[2] Lê Trần Bình, Lê Thị Muội, Phân lập gen và chọn dòng chống chịu ngoại cảnh bất lợi ở cây lúa, Nxb Đại học Quốc gia Hà Nội, 1998.
[3] D. Pavokovic, B. Kriznik, Evaluation of protein extraction methods for proteomic analysis of non-model recalcitrant plant tissues, Croatica Chemica Acta 85(2), 2012, 177-183, 2012.
[4] Nguyễn Văn Mùi, Thực hành hóa sinh học, Nxb Đại học Quốc gia Hà Nội, 2001.
[5] T. J. Close, “Dehydrin: emergence of a biochemical role of a family of plant dehydration proteins”, Physiology of Plant, 97 (4), 1996, 795-803.
[6] Y. Jiang and B. Huang (2002),“Protein alterations in response to water stress and ABA in tall fescue,” Crop Science, 42 (1), 2002, 202-207.
[7] C. G. Lopez,G. M. Banowetz, C. J. Peterson and W. E. Kronstad, “Differential accumulation of a 24-kd dehydrin protein in wheat seedlings correlates with drought stress tolerance at grain filling,” Hereditas, 135 (2-3), 2001, 175-181.
[8] T. H. Chen, N. Muranta. “Enhancement of tolerance of a family of plant dehydrin protein”, Physiol plant, 2002, 795 – 803.
[9] E. L. Arumingtyas, E. S. Savitri, and J. Kusnadi, “Identification and characterization of drought stress protein on soybean (Glycine max L. Merr)”, Journal of Pharmaceutical, Biological and Chemical Sciences,2013,789-796.
[10] Đinh Thị Vĩnh Hà, Nguyễn Văn Mã, Lê Thị Phương Hoa, “Ảnh hưởng của điều kiện thiếu nước lên một số chỉ tiêu sinh lí, hoá sinh của cây đậu tương thời kì ra hoa”, Tạp chí Sinh học, 31(4), 2009, 89-94.
[11] Hà Tiến Sỹ, “Khả năng chịu hạn của một số giống đậu tương (Glycine max (L.) Merrill) điạ phương của tỉnh Cao Bằng”, Tạp chí Khoa học Công nghệ, Đại học Thái Nguyên, số 3 (43), 2007, 13-19.
[12] Đinh Thị Phòng, Nghiên cứu khả năng chịu hạn và chọn dòng chịu hạn ở lúa bằng kỹ thuật nuôi cấy mô thực vật, Luận án Tiến sĩ Sinh học, Viện Công nghệ Sinh học, (2001).
[13] D.Q. Binh, P. Kiss, L.E. Heszky, E. Kiss, and B. Asboth, “Some specific responses and requirements during growth and pland redifferetitation of long – term salt adapted rice cells”, Plant physiol 14, 1995, 1-10.
[14] Trần Đình Long, Lê Khả Tường, Cây đậu xanh, Nxb Nông nghiệp, (1998).
[15] H.E.I. Maarouf, Z.F. Yasmine, M. Gareil, A.L. Agnes, A.T. Pham, “Enzymatic activity and gene expression under water stress of phospholipase D in two cultivars of Vigna unguiculata L.Walp. differing in drough tolerance”, Plant Molecular Biology 39 (6), 1999, 1257-1265.
[16] A. Hirata, M. Adachi, A. Sekine, Y-N. Kang, S. Utsumi, and B. Mikami, “Structural and enzymatic analysis of soybean α-amylase mutants with icreased pH optimum”, Journal of Biological Chemistry 279 (8), 2004, 7287-7295.
|